Nieuws

Caja Boogers (afgestudeerd aan HKU, Utrecht) heeft de derde Lakeside Collection Award gewonnen. De selectie bestond uit 25 getalenteerde kunstenaars die door de Ron Mandos Young Blood Foundation waren geselecteerd voor de Best of Graduates 2023

  • Persbericht
  • augustus 2023
  • Rotterdam - Nederland
Ron MandosLakeside Collection

Caja Boogers (afgestudeerd aan HKU, Utrecht) heeft de derde Lakeside Collection Award gewonnen. De selectie bestond uit 25 getalenteerde kunstenaars die door de Ron Mandos Young Blood Foundation waren geselecteerd voor de Best of Graduates 2023.

Motivatie van de jury (Sanne ten Brink, Tomas Libertiny, Annemarie van der Hoeven en Ali Keles) van Lakeside Collection Award 2023:

“De jury is van mening dat Caja’s werk zowel esthetisch als conceptueel overtuigend is. Zijn werken zijn direct, maar bieden de kijker toch de mogelijkheid om te interpreteren wat hij ziet. Hij schildert meeslepend. Zijn onderwerpen variëren van eenvoudige fotokopieën tot bijna abstracte sculpturale panelen. Een onderwerp als bevroren water, waarop zichtbare sporen van schaatsers die het ijs zijn betreden een bijna fotorealistisch beeld geven, maar hij weet dit tegelijkertijd om te zetten in een bijna abstract natuurlijk landschap. Zijn stijl is gedurfd.

Caja kiest de juiste schalen voor zijn schilderijen en is niet bang om fouten te maken. De knipstijl van tekenen (zoals we ook zien bij Marloes Roeper en Sam Werkhoven) is prettig, zelfverzekerd en zonder aarzeling. Deze non-aarzeling herinnert de jury aan de pure kalligrafische Zen-benadering, waarbij een lege gemoedstoestand nodig is om het merk ‘zichzelf te laten maken’. Caja weet de perceptie van de kijker te beïnvloeden door kleine ingrepen in het doek te maken en de kijker uit te dagen goed te kijken; wat is verf en wat is canvas?

De jury was diep onder de indruk van het concept en de verrassende presentatie van het werk. Volgens de jury heeft Caja veel potentie, niet alleen op de schaal waarop hij nu werkt, maar ook op een meer monumentale schaal. Zijn beheersing van het schildersvak en zijn gevoel voor thema, uitgedrukt in zijn werken met evenwichtige diepte, licht, kleur en gelaagdheid, maken hem tot een belofte voor de toekomst. De jury is dan ook erg benieuwd naar de verdere ontwikkeling van Caja.

De overige genomineerden van wie ook werk is aangekocht voor de Lakeside Collectie zijn: Jemima de Jonge en Sam Werkhoven.

Caja Boogers (2001), ‘Partition #5’ 2023 kunstwerk, olieverf en pasta op linnen, werd onderdeel van de Lakeside Collection na het winnen van de Lakeside Collection Award 2023