Nieuws

De film DEPOT – Reflecting Boijmans van Sonia Herman Dolz ging in première op International Film Festival Rotterdam (IFFR) februari 2023

  • Persbericht
  • juni 2023
  • Rotterdam - Nederland
Museum Boijmans Van Beuningen

De film DEPOT – Reflecting Boijmans van Sonia Herman Dolz ging in première op International Film Festival Rotterdam IFFR 2023.

“Terwijl Museum Boijmans Van Beuningen in 2019 moest sluiten vanwege een grootschalige verbouwing, ontstond er vlakbij een compleet nieuw gebouw dat zijn deuren zou openen voor het publiek: het Depot – een gedeelde droom van architect Winy Maas en Boijmans-directeur Sjarel Ex. Deze documentaire neemt ons niet alleen mee door de totstandkoming van ’s werelds eerste volledig publiek toegankelijke depot, maar trekt ook mooie parallellen met de bouw van het huidige museumgebouw in de jaren dertig op basis van archiefmateriaal van Bouwmuseum Boymans.

Maas en Ex loodsen de kijker met aanstekelijk plezier door zowel het uitgeklede museum als het gloednieuwe depot en delen hun enthousiaste kijk op toen en nu. De film, een monument voor de toekomst, ontsluit tussen de acts door de geheimen van het museum en onthult details die normaal gesproken aan het zicht onttrokken blijven. Beide gebouwen openbaren zich, een kluis met kunstschatten wordt geopend. Het resultaat is een liefdevolle symfonie voor kunst en architectuur.

DEPOT – Reflecting Boijmans is de nieuwste film van filmmaker Sonia Herman Dolz, bekend van prijswinnende documentaires als Romance de Valentia (1994) over de kunst van het stierenvechten en Lágrimas negras (1998), over een ouder wordende Cubaanse band. Ook maakte ze de documentaire Conducting Boijmans (2015).” (tekst door Christiaan Boesenach IFFR)

Trailer van de film DEPOT – Reflecting Boijmans.