Nieuws

Interview met Ali Keles in Art Index Rotterdam

  • Persbericht
  • november 2020
  • Rotterdam - Nederland
Art Index RotterdamLakeside Collection

Erika Vati

Interviewer Art Index Rotterdam

Delen van het interview:

Wat is de belangrijkste motivatie, wat is de belangrijkste reden waarom je kunst verzamelt?

Het is als een liefdesverhaal. Als je een kunstwerk ziet dat je leuk vindt, begint er vanaf dat moment een relatie tussen jou en het kunstwerk. En dan begin je de drang te voelen om het dicht bij je te hebben. Het is duidelijk visueel, maar in mijn geval word ik aangetrokken door het verhaal erachter. Een kunstwerk op zich kan heel mooi of interessant zijn, maar het verhaal erachter keeps me hooked.


Wie inspireert jou in de kunstwereld? Wie heeft je als verzamelaar beïnvloed?

Ik zou zeggen de Caldic Collectie, die later Museum Voorlinden werd. Ik was helemaal onder de indruk van een tentoonstelling genaamd “I promise to love you”, samengesteld uit de Caldic Collectie in de Kunsthal in 2011. De oprichter is een goed voorbeeld van een zakenman die bouwde een enorme en indrukwekkende kunstcollectie van hoge kwaliteit. Ik denk dat Voorlinden waarschijnlijk is geïnspireerd door de Beyeler Foundation nabij Basel, omdat het een vergelijkbare opzet heeft. De oprichter van de Beyeler Foundation was een buitengewone galeriehouder die ook medeoprichter was van Art Basel. Dit zijn de mensen die de wereld inspireren en ook mij. Maar kunstenaars doen dat ook, en door een relatie met kunstenaars ontstaat de wens om kunst te verzamelen. Ik zou er nog veel meer kunnen noemen, maar uiteindelijk moet je je eigen pad en stijl kiezen en een bepaalde smaak ontwikkelen.


Waar zou je de Rotterdamse kunstwereld willen zien groeien?

Ik ben geboren en getogen in Rotterdam, dus ik zou graag zien dat Rotterdam een hub wordt, een plek waar, internationaal, mensen bereid zijn om naar kunst te komen kijken. Ik denk dat we het heel goed hebben gedaan met het nieuwe “Depot” van Museum Boijmans Van Beuningen dat internationaal al veel aandacht heeft getrokken. Het stond op de voorpagina van belangrijke kranten zoals de New York Times. Het is een enorme klus, wat Sjarel Ex en zijn team deden met hulp van sponsoren en de gemeente. Om een museumcollectie als geheel zichtbaar te maken en er doorheen te lopen van onder het oppervlak naar de bovenste verdieping, is een indrukwekkende prestatie. Het is een grensverleggende aanpak om een museumcollectie volledig transparant te maken, te conserveren en tegelijkertijd te tonen. Ook is er voor ons verzamelaars de mogelijkheid om een ruimte te huren en onze privécollectie openbaar te tonen. Het is echt fascinerend. Het is hier een grote stap voor de kunstscene. Goed gedaan Rotterdam!

 

Om het volledige interview te lezen:

https://www.artindexrotterdam.nl/interview_Ali_Keles_Lakeside_Collection_Rotterdam.html